Maarke-Kerkem

St.-Vincentkapel

De oudst bekende vermelding in 1536 : Kapel Ten Berghe.

Deze bedevaartskapel, toegewijd aan de H. Vincentius stond onder het patronaat van de abdij van Liessies in Frankrijk. De eenbeukige kapel en het smaller rechthoekig koor zijn Romaans van oorsprong. Gebruik van Doornikse breuksteen, lokale zandsteen met ijzersteen voor het opgaand metselwerk, naast andere sporen, wijzen daarop.

 

In de kapel staan twee gepolychromeerde houten beelden van St.-Antonius (16de eeuw) en van St.-Vincentius (17de eeuw). Het altaarschilderij uit de 18de eeuw stelt opnieuw de H. Vincentius voor samen met O.-L.-Vrouw met Kind. Aan één van de zijmuren hangt een volks schilderij uit de 19de eeuw met de afbeelding van St.-Vincentius met zes kleine taferelen uit zijn leven als martelaar.
    

De Sint-Eligiuskerk van Maarke

 

Er bestaan prenten op bedevaartvaantjes waaruit we kunnen uitmaken hoe het gebouw er vroeger ongeveer moet uitgezien hebben. Van welke periode de afgebeelde kerk op de bedevaartvaantjes stammen is onbekend. Op de eerste afbeelding zien we een éénbeukige benedenkerk met drie rondboogvensters. Ook zien we boven het uitspringend voorportaal een klein frontvenster. De vrij lage vieringtoren heeft een kleine torenspits. We zien hier de kerk, omgeven door een kerkhofmuur, vanuit het zuidwesten.

De andere afbeelding toont de kerk vanuit het noordoosten. Alleen de vroegere vieringtoren blijft nu nog over. Opmerkelijk is verder de afbeelding van de St.-Vincentkapel op de heuvel. De twee koperen diepdrukplaten die men gebruikte om de driehoekige bedevaartvaantjes langs beide zijden te bedrukken bestaan nog.

 

 

Lees meer: De Sint-Eligiuskerk van Maarke

Historiek

 

In 1820 werd de gemeente Kerkem bij Maarke gevoegd. Maarke, een zeer oud dorp, werd in de 11de eeuw Marka genoemd. Het dorp ligt "vredig en eenvoudig, genesteld langs de lommerrijke oevers van de Maarkebeek, geborgen in een diepe plooi van onze Vlaamse Ardennen". We vinden de Latijnse naam Marca voor het eerst vermeld in 864 : "villa qui dicitur Marca". Marca betekent grens of grensplaats. Andere schrijvers beweren dat Marca ontstaan zou zijn uit het Germaans marco wat "de moerassige" zou betekenen.

Lees meer: Historiek

De Sint-Pieterskerk van Kerkem

 

Het is een sobere kerk overwegend opgetrokken in baksteen. De onderbouw van de toren en een deel van de beuk is gebouwd met veldsteen en ijzerzandsteen, mogelijks recuperatiemateriaal van een aanvankelijk bouwwerk uit de Romaanse of vroeggotische periode.

Boven de toegangsdeur zien we een steen met het jaartal 1775. Toen werd de toren gebouwd. Vroeger stond hij waarschijnlijk op de plaats waar nu de huidige sacristie is. Een andere gedenksteen vermeldt dat er in 1885 verbouwingen plaatsvonden volgens de plannen van bouwmeester Van der Zanden uit Ronse.

Het romaans kerkje heeft een vierkante toren en een zaalruimte met een even breed koor. Het koor in lichtrode baksteen heeft een geglazuurd Andreaskruis op de frontmuur.
    

Lees meer: De Sint-Pieterskerk van Kerkem