Mededelingen

Beste bezoeker

Gevolg aan de installatie van allerlei updates van het gebruikte softwarepakket, die buiten onze wil zijn geïnstalleerd, kan het gebeuren dat er op bepaalde pagina’s eigenaardige “fenomenen” zijn ontstaan, zoals wijzigingen van lettertypes, verplaatsingen van artikels naar een andere rubriek, foto’s die ontbreken of verdwenen zijn, duistere mededelingen in computertaal… Hoewel dit gebeurde buiten onze wil, verontschuldigen wij ons bij de bezoeker voor deze ongemakken. Wij proberen er alles aan te doen om deze euvels te verhelpen.

------------------------------

Beste bezoeker

Wat reeds enige tijd te verwachten was is gebeurd. Businarias heeft “Ter Maelsaecke” aan de Maalzaakstraat 21 te Etikhove verlaten. De slopingswerken van de gebouwen zijn beëindigd en er kan aangevat worden met de nieuwbouw, waarin Businarias ook een stek zal hebben. Wij zijn tijdelijk (voor de duur van de werken) verhuisd naar de oude pastorie van Schorisse, Zottegemstraat 22 te Schorisse. Het tijdelijke documentatiecentrum in de oude pastorie van Schorisse is telefonisch niet bereikbaar en zal enkel elke laatste zondag van de maand van 9 tot 12 uur geopend zijn. Het e-mailadres Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. blijft wel behouden.

---------------------------------

Lezing in het Marca op vrijdag 14 september 2018 om 20.00h door Marc Vuylsteke.

 

"Zivilabeiter" tijdens Wereldoorlog I uit Maarkedal en omgeving.

Honderd jaar geleden kwam er een einde aan de Duitse bezetting. Een einde aan de algemene ontreddering van de oorlog, aan de gruwelijke tijd en strijd die de soldaten aan het IJzerfront meemaakten, aan de voedseltekorten, aan de ontwrichting van het dagelijkse leven. Maar weinig aandacht werd tot nu toe besteed aan de talrijke opeisingen van arbeidskrachten door de bezetter. Ook in onze regio werden honderden en honderden opeisingen verricht. Die problematiek, van de Belgen die onder dwang van de Duitsers moesten werken om de oorlogsmachine draaiende te houden, is schromelijk onderbelicht gebleven. Dit aspect van de ‘Grote Oorlog’ is bij het grote publiek zo goed als onbekend en vandaag wil Marc Vuylsteke dit onder de aandacht brengen. 
Aanvankelijk waren het burgers die dicht bij de frontlijn woonden die verplicht werden om allerlei taken te verrichten. Na het uitbreken van de oorlog was de werkloosheid sterk toegenomen en de Duitsers rekenden erop dat deze werklozen konden worden ingezet. Vanaf 1916 hoopte men op vrijwillige rekrutering van arbeiders  maar dat mislukte schromelijk. Duizenden burgers uit het “Etappengebiet” werden dan als dwangarbeiders opgepakt en gedeporteerd. De “Zivilarbeiter” belanden in veel gevallen in Noord-Frankrijk in een van de vele “Zivilarbeiter Bataillonen” of achter het front rond Ieper.
Honderd negenengtachtig inwoners uit onze vier deelgemeenten werden opgeëist.